Eski Teknoloji Şimdi Selfie



Kısa süre önce dikkatimi çeken bir konudan bahsetmek istiyorum sizlere. Merak ediyorum daha evvel bu konu hakkında düşünenleriniz olmuş muydu ya da bu yazıdan sonra ne düşüneceksiniz diye.

O zaman hemen konuya değinecek olursam, geçenlerde tramvay beklerken bir kazaya şahit oldum. Büyük bir kaza değil, iki arabanın birbirine temas edip birinin ön camının kırılması üzerineydi. Sonra bir baktım ki adam cebinden hemen telefonunu çıkardı ve her açıdan çekmeye başladı. Muhtemelen sigorta şirketine falan göstermek için. İşte o an beynimde şimşekler çaktı ve durup dedim ki hayat artık ne kadar da kolay... Teknoloji ne kadar da içimizde ve işlerimizi ne de güzel yola hale sokuyor. Tabii ki teknolojinin her zaman olumlu olduğunu düşünmüyorum ama birçok işi de kolaylaştırdığını, yardımcı olduğunu görmezden gelemeyiz. Zaten konumuz da teknolojinin yararları ve zararları üzerine değil.

O adamı elinde telefon kaza halini binlerce defa fotoğrafladığını görünce, kendi kendime dedim ki 10 veya 15 yıl önce bu hiç de mümkün değildi. Sonra yine durdum ve yine kendi kendime dedim ki kameralı telefonlar ilk çıktığında kimse günümüzdeki kadar fotoğraf çekmiyordu ve çekilmiyordu. Halbuki ilk defa olan şeyler her zaman daha dikkat çekici olmaz mıdır. Yani o zamanlar sanki pek de ilgi odağımız değilmiş telefonun kamerası. Elimize bir fırsat geçmiş her anı fotoğraflayalım moduna girmemiş kimse. O kamera tuşuna bile acaba haftada kaç defa tıklıyorduk ya da tıklıyordunuz. Şimdi öyle mi peki? Kamera kapanmıyor bile şunu da çekeyim bunu da çekeyim derken, hafızalar yetersiz kalıyor.

Evet eskiden bizi bu kadar çok fotoğraf çekmeye iten şeyler yoktu belki ama yine de oldukça kısıtlı kullanıyormuşuz. Bu konuyu düşünürken şaşırdım kaldım doğrusu.İlk defa olan şeye karşı daha meraklı olmamız gerekirken, şimdi bin kat daha meraklıyız. Hatta o gün bir fotoğraf çekmezsek galeri ağlayacakmış gibi geliyor. :) Peki ya siz daha evvel bu konuyu hiç düşünmüş müydünüz? Şu anki mevcut durumda bizi her şeyin fotoğraf çekmeye odakladığının farkındayım, kesinlikle bundan bahsetmiyorum. Benim bahsettiğim ilk zamanlar neden bu kadar ilgimizi çekmiyormuş şu kamera.

Sizlerde bu konu hakkındaki düşüncelerinizi ve fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.



Not: Fotoğraf, google görselden alıntıdır.

Yorumlar

  1. Bence özellikle sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte bu merak da büyüdü 😊

    YanıtlaSil
  2. bazen fotoğraf çekmekten anın tadını kaçırdığımı hissediyorum... anılar kafamda yüreğimde değil fotoğrafta saklı kalıyormuş gibi :(

    YanıtlaSil
  3. bende sosyal medyanın her şeyi fotoğraflamayı tetiklediğini düşünüyorum

    YanıtlaSil
  4. Sosyal medya, çevre, teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin etkisiyle fotoğraf, merak da artıyor. Kimi zaman an'ı kaçırsak da geriye dönüp bakıldığında ki gülümsemeden de geri kalmak istemiyor bence insan :)) Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Sosyal medya hayatimiza girdikten sonra işi abarttik sanırım

    YanıtlaSil
  6. Bağımlı olduk artık ☺️

    YanıtlaSil
  7. Ben fotoğraf çekmeyi acayip çok seviyorum ve bazen abarttığımın farkındayım ama elimde değil. Sosyal medyada paylaşmasam da fotoğraflara bakmak bana acayip bir keyif veriyor ☺️

    YanıtlaSil
  8. Sosyal medyaya atmamla fotoğraf çekme merakım arttı daha önceleri zaten bu kadar özellikli telefonlar kullanmamıştım. Şİmdi telefon alırken tek önem verdiğim şey çekim kalitesi. Gerçi şimdi oda yetmiyor daha profesyonel çekim yapan makinelere merakım var şu an :D

    YanıtlaSil
  9. Fotoğraf çekmeyi severim ama telefonla çekmek yerine fotoğraf makinesiyle çekmeyi daha bi seviyorum.
    Öyle her gün resim çeken biri değilim hatta deli gibi elinde telefonla çocuklarının resimlerini çeken annelerden de değilim.
    Açıkcası sıkça eski resimleri deşip bakan biri olmadığım için herhalde bu yüzdende sık sık resim çekmiyorum.:D

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar çözünürlüğü düşük olsa da özellikle iletim konusunda ki kolaylık fotoğraf çekmeyi basitleştirdi. Hatta profesyonel makineler de bile wi-fi özellik getirildi.
    Eski dönemlerde ki gibi rulo film doldurulacak, banyodan çıkıp tab edilecek derdi yok.
    Yine de eski filmlerin bazı konulardaki üstünlüğü hala son teknoloji yakalamış değil.

    YanıtlaSil
  11. Haklısın gerçekten ben de şimdi fark ettim. Kameralı telefonu ilk bi arkadaşımda görmüştüm. O an aklıma geldi, ne kadar büyük bir şeydi o ilk kameralı telefonlar. Nokia'nınkilerden bahsediyorum :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Eskiden sanırım bir tek Japonlar bu kadar fotoğraf çekerdi ve hepimiz onları eleştirirdik... Şimdi beş beter olduk. Tabii k hem olumlu hem de olumsuz yanları olabiliyor. Ama bence olumlu taraf daha baskın...

    YanıtlaSil
  13. Güzelöbir ortamdaysan ilk düşündüğümüz resim çekmek artık. Bence sosyal medya bunun tek sebebi hepimiz güzel resimlere sahipsayfamız olsun istiyoruz !

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sakarya Deniz Kabuğu

Ruhunuza işleyecek dizi Hannibal